FAIR FOOD AFFAIR

Uncategorized

Rosen Amarás: Spaans fruit vol passie

Op de flanken van de Sierra Nevada in het zuiden van Spanje, telen Senne en Rocío, een jong en dynamisch Spaans/Belgisch koppel, citrusvruchten, avocado’s, olijven, amandelen en vijgen. Dagelijks zetten zij zich in om de boomgaarden op de ‘finca’ op een duurzame manier te verzorgen.

Foto: Rosen Amarás

Met plezier en vol overtuiging deed Senne in september hun verhaal, toen we hen mochten ontmoetten tijdens een netwerkmoment. Lees even mee hoe een man zijn hart naar het zuiden volgde en daar samen met zijn echtgenote de familiale landbouwtraditie verderzet met aandacht voor agro-ecologie en korte keten. Hoewel vele boeren in de streek noodgedwongen stoppen en wegtrekken, slagen Senne en Roció er dankzij hun duurzame manier van werken in om de boerderij nieuw leven in te blazen. Het was meteen duidelijk dat wij een samenwerking wel zagen zitten!

Agro-ecologie is een duurzame vorm van landbouw die de natuur in al haar facetten respecteert en streeft naar de opbouw van alternatieve voedselsystemen op vlak van distributie en consumptie. Senne en Rocío vertaalden deze principes naar de traditionele familieboerderij en gooiden een lijntje naar België uit.

Zij bevinden zich in de Alpujarra, een zuid-Spaande regio die zich kenmerkt door een overvloed aan zon en grote hoogteverschillen. Samen met het slim gebruiken van smeltwater uit de bergen (waar eeuwenoude regels op gelden), maakt dit een aanzienlijke diversiteit aan landbouwproducten mogelijk.

Foto: Rosen Amarás

Vers en duurzaam fruit uit het zuiden

Vanaf eind november tot de intrede van de lente bestaat het aanbod uit appelsienen, citroenen, mandarijntjes, clementines, pompelmoes, kumquat en avocado’s. Dankzij samenwerking met een collega-teler aan de Costa Tropical in het zuiden van de provincie, aan de Middellandse Zee, kunnen zij ook mango’s, chirimoya’s en zelfs bananen aanbieden.

Dit is één van de weinige plaatsen op het Europese vasteland waar landbouwers deze fruitsoorten kunnen telen. Voor al deze producten is Spanje het dichtst mogelijke herkomstland. Hierdoor is het dankzij korte keten afzetkanalen mogelijk om het fruit vers en onbehandeld aan te bieden aan Belgische consumenten. Het fruit krijgt geen oppervlaktebehandeling om de houdbaarheid te verlengen. Het is ook niet nodig om het fruit op te slagen in energievretende koel- of rijpingskamers omdat de periode van het transport minimaal is. Rosen Amarás werkt namelijk enkel op bestelling en nadat deze zijn afgesloten, wordt de dag nadien met de pluk gestart. Senne en Rocío plukken daarbij enkel het rijpe fruit (zonder verspilling van onnodige oogst dus), verpakken dit meteen in kartonnen dozen zonder overbodige verpakking en stapelen alle bestellingen op een pallet dat ze per trailer naar België verzenden.

Dankzij deze manier van rechtstreekse samenwerking met boeren uit het zuiden, ontstaat een transparante, duurzame en eerlijke keten. Alle producten worden rechtstreeks bij de boer aangekocht, die zelf zijn prijs kan bepalen en door de eerlijke marges die zo ontstaan, minder gedwongen keuzes hoeft te maken op basis van economische noodzaak. Landbouwers kunnen zo ook rekening houden met de lange termijn en met duurzaamheid (zoals hierboven omschreven). 

Foto: Rosen Amarás

Samen sterk!

Boeren & Buren slaat de handen in elkaar met Rosen Amarás. Samen met Senne zochten we oplossingen om de distributie in ons netwerk te combineren met hun leveringen aan ons land. Zij werken reeds samen met enkele familiale landbouwprojecten in België en bieden hun producten aan via hoevewinkels of fruitpakketten. Dankzij georganiseerde gastactie-verkopen waarbij verschillende Buurderijen samenwerken, kunnen we hun producten nu ook aanbieden in ons netwerk. Pakketten met verschillende fruitcombinaties zijn beschikbaar.

Foto: Rosen Amarás

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *