FAIR FOOD AFFAIR

Koe van het Saeftingherhof in het Verdronken Land van saeftinghe

Op pad naar het Verdronken Land van Saeftinghe

De runderen van het Saeftingherhof grazen elke zomer in het Verdronken Land van Saeftinghe. Ze lopen daar op een oppervlakte van 250 hectare dat tweemaal per dag onderstroomt met het zilte water van de Schelde. De 8 km lange tocht van de boerderij tot hun graasplek, leggen de dieren te voet af. Ik legde hun reis vast op camera.

tomaten

Het tomatendilemma

De tomaat. Topfavoriet onder de groenten. Maar hoe kies jij nu de meest duurzame versie? Onze korte keten-boeren houden de bodem gezond en gebruiken hun grond voor verschillende doeleinden, maar ook in de tuinbouwsector wordt flink geïnnoveerd met duurzame tomatenkassen.

Boslandbouwer Davy van De Eetbare Bostuin in zijn serre.

Op bezoek bij De Eetbare Bostuin

Davy bouwt actief aan een nieuw voedselbos in Stekene. Kijken. Voelen. Observeren. Dat is wat Davy doet. Elke dag weer. Hij voelt de natuurlijke wereld en het leven rondom hem als geen ander aan. Het is zijn wens en doel om ook anderen weer dichter naar de natuur te brengen. De plantenkwekerij die ontstond uit zijn eigen, eetbare bostuin komt voort uit dat verlangen.

Chocoladeproductie van boon tot reep

Kinderarbeid, uitbuiting en ontbossing zijn geen uitzondering maar eerder de regel in de cacaoproductie. Het overgrote deel van de chocolade wordt gemaakt op basis van chocolade callets, die aangekocht worden bij groothandelaars. Alle tussenschakels blijven daarbij onbekend voor zowel chocolatier als consument. De laatste jaren stelt zich als tegenbeweging een trend van chocolatiers die vertrekken van de rauwe cacaoboon. Ons land telt er zo een twintigtal, waaronder Philippe van Pure Chocoa. Ik bezocht hem in zijn atelier in Schepdaal.

Rosen Amarás: Spaans fruit vol passie

Op de flanken van de Sierra Nevada in het zuiden van Spanje, telen Senne en Rocío, een jong en dynamisch Spaans/Belgisch koppel, citrusvruchten, avocado’s, olijven, amandelen en vijgen. Dagelijks zetten zij zich in om de boomgaarden op de ‘finca’ op een duurzame manier te verzorgen. Lees even mee hoe een man zijn hart naar het zuiden volgde en daar samen met zijn echtgenote de familiale landbouwtraditie verderzet met aandacht voor agro-ecologie en korte keten.