Events

Groenten inmaken – workshop met Spijs & Valies

Zaterdag 18 november 2023, 11u – 13u

Sint-Martinus Beveren, Leon Labytstraat 41

Voordat er koelkasten waren werd er naar hartelust geconserveerd… Bij het opleggen of inmaken van groenten, zoals Nicole doet, wordt azijn toegevoegd om een zure omgeving te creëeren waarin micro organismen niet gedijen. 

De herfst het ideale seizoen om aan het inmaken te gaan, om ook later op het jaar te kunnen genieten van de seizoensgroenten van nu.

Tijdens deze workshop:

 • leer je hoe je verschillende groenten kunt snijden en bereiden
 • leer je hoe je inmaakazijn moet maken
 • experimenteer je met verschillende specerijen en smaakcombinaties
 • is er ruimte voor creativiteit bij het samenstellen van je eigen unieke mengsels
 • leer je de zuurgraad meten om ervoor te zorgen dat je potjes goed bewaard blijven

Prijs: 50 euro pp. Aan het eind van de workshop ga je naar huis met drie verschillende potjes van 370ml met je eigen creatie, die je als smakelijk bijgerecht of gezonde snack kunt eten.

Inschrijven kan via deze link. Wil je aansluitend mee genieten van een (h)eerlijk lokale lunch? Stuur dan even een mailtje naar marijke.lambrechts@172.16.2.20

Graag al wat meer info over inmaken, over lesgeefster Nicole en over Spijs & Valies? Lees dan dit blogartikel eens.

Ayurvedische seizoenskookworkshop – zomer

Zaterdag 3 juni 2023, 15u – 18u

Hoeveverblijf Euverbraeke, Brielstraat 83, Melsele

Het woord “Ayurveda” komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk de “wetenschap van het leven”. Het is een duizenden jaar oude oosterse gezondheidsleer die de mens centraal stelt en die meegaat op het ritme van de natuur. Hoe mooi is het dat de natuur je elk seizoen net datgene geeft wat je op dat moment nodig hebt om in balans te blijven?

Elk seizoen heeft namelijk zijn eigen constitutie: de hete zomermaanden verhogen de pitta-constitutie, de warrige, winderige herfstmaanden verhogen de vata-constitutie en de sappige, frisse lentemaanden verhogen de kapha-constitutie.

Tijdens deze workshop zoomen we samen met Diëgo van Anupana in op de zomer en krijg je heel wat tips die je op weg helpen naar een vitaal en gezond leven.

Tijdens deze workshop:

 • maak je kennis met de basisbeginselen van de ayurvedische gezondheidsleer.
 • leer je waar je volgens ayurveda best allemaal rekening mee houdt tijdens deze periode van het jaar.
 • bereiden we samen een ayurvedische seizoensmaaltijd.

Prijs: 89 euro p.p. incl. maaltijd.

Inschrijven via marijke.lambrechts@172.16.2.20

Feest-Buurderij met proevertjes en animatie

Zaterdag 13 mei 2023, 10u tot 13u

Pieter Wijmshoeve, Melselestraat 67a, Haasdonk

Op de eerste dag van de Week van de Korte Keten steken we onze Buurderij in een feestelijk jasje. Kom verschillende van onze producenten ontmoeten en proeven van lokaal lekkers. Over de middag zal je ook een hapje kunnen eten, zoals hamburgers van het Saeftingherhof en focaccia van Pain Pure. Voor de kinderen voorzien we o.a. een springkasteel.

Voor deze gelegenheid nemen we onze beide Buurderijen (Haasdonk + Beveren-Waas) voor een keertje samen, en ontvangen we jullie graag op onze eerste Buurderij, op de Pieter Wijmshoeve in Haasdonk. Deze Buurderij bestaat dan ook juist 5 jaar! 🥳

Neem hier alvast een kijkje om het aanbod te ontdekken.

Rondleiding bij De Eetbare Bostuin

Zaterdag 1 april 2023, 13u30 tot 16u

Moleneindstraat 77, 9160 Lokeren

Bij De Eetbare Bostuin vind je een heel ruim aanbod zelf aan te planten eetbare en wilde planten: kruiden, groenteplantjes, bessenstruikjes en sierplanten.

Davy: “Ik wil een bedrijf waar er met liefde, genegenheid en kracht wordt gewerkt aan het opbouwen van een andere levensvisie. Waarbij in plaats van weg te gaan van de natuur, we dichter bij de natuur en Moeder Aarde gaan aanleunen.”

In plaats van steeds terug te vallen op groenten en fruit die van de andere kant van de wereld komen, wil Davy – de ‘plantenfluisteraar’ – kijken naar welke planten we zo uit onze achtertuin kunnen halen en heel gemakkelijk op ons bord kunnen leggen. Zelf ging hij op ontdekking en volgde cursussen rond Wild Voedsel. “We begonnen voorzichtig met een paar blaadjes brandnetel, een paardenbloem,… Maar gaandeweg werd de toren sla op ons bord kleiner en werden steeds meer wilde planten geïntroduceerd.  

Het gevolg voor mij is dat ik me fitter begon te voelen. Des te diverser dat ik eet, des te diverser ik me voel. Pas geplukt voedsel is “levend” voedsel, tegenover voedsel dat eerst bestraald is om nog een week of langer te kunnen bewaren.”

Prijs: 15 euro p.p. (kinderen gratis), ter plaatse af te rekenen aan Davy.

Mogelijkheid om plantjes aan te kopen.

Inschrijven via dit formulier.

Photo: Marijke Lambrechts / FAIR Food Affair

Fluisterkruid Kombucha workshop

Woensdag 26 april 2023, 19u30 tot 22u

Beatrijs Linkeroever, Beatrijslaan 19, 2050 Antwerpen

Kombucha is een natuurlijk sprankelende, gefermenteerde thee vol probiotica, enzymen en antioxidanten.

Tweeduizend jaar geleden al werd dit drankje in China ‘de thee van de onsterfelijkheid’ genoemd en ook nu nog heeft hij heel wat fans vanwege de toegeschreven gezondheidsvoordelen en zijn unieke smaak.

Fien van Fluisterkruid komt de geheimen van kombucha uit de doeken doen en vult jouw hoofd met borrelende ideetjes om thuis verder aan de slag te gaan. Proeven doen we natuurlijk ook!

Wat kan je verwachten van de workshop?

 • Wat is kombucha? 
 • Het waarom van kombucha? 
 • Welke ingrediënten heb je nodig?  
 • Regels en hygiëne rond kombucha brouwen 
 • Kombucha maken: scoby en startersvloeistof voor 1e fermentatie 
 • Presentatie bij een 2e fermentatie van kombucha

Prijs: 55 euro p.p. incl. jouw zelfgemaakte 1e fermentatie met scoby +  startersvloeistof in weckbokaal en infofiche met recepten.

Inschrijven via marijke.lambrechts@172.16.2.20

Photo credits: Fluisterkruid

Fermenteer het seizoen!

Vrijdag 23 september 2022, 19u tot 21u30

Vasse Kweek, Wilgenstraat 12, 9150 Kruibeke

Groentefermentatie beleeft de laatste jaren een heuse revival. Het is een van de meest ecologische manieren om groenten te bewaren, en het zorgt voor een unieke smaak. Chefs maken er deze dagen dan ook gretig gebruik van.

Tijdens deze workshop krijg je de kneepjes van de groentefermentatie helemaal onder de knie. We werken met verse seizoensgroenten recht van het veld van de Vasse Kweek. Je ontdekt hoe fermenteren in elk seizoen weer anders is en dus ook anders smaakt.

Door groenten en smaakmakers te combineren, creëren we onze eigen unieke fermenten. En alsof dat nog niet volstaat, krijg je ook nog eens tal van tips om je fermenten te verwerken tot heerlijke gerechten.

Er is geen voorkennis vereist om deel te nemen aan de workshop. De workshop wordt gegeven door Kristel Beyers van Mirabella’s Botanicals, één van de producenten van de Buurderij.

Prijs: 40 euro p.p. incl. jouw zelfgemaakte fermenten en copybundel.

Inschrijven via marijke.lambrechts@172.16.2.20

Photo Credits: Velt vzw