FAIR FOOD AFFAIR

Koe van het Saeftingherhof in het Verdronken Land van saeftinghe
Uncategorized

Op pad naar het Verdronken Land van Saeftinghe

Het Saeftingherhof heeft 275 runderen, waarvan een 90-tal speciaal geselecteerde vrouwelijke dieren, allen tussen de 4 en 7 jaar oud, elke zomer grazen in het Verdronken Land van Saeftinghe. Ze lopen daar op een oppervlakte van 250 hectare dat tweemaal per dag onderstroomt met het zilte water van de Schelde. Door het eten van de zilte begroeiing die typisch is voor dit natuurgebied, bekomen de dieren hun unieke pré-salé (lichtgezouten) smaak die tijdelijk waarneembaar blijft, en het vlees een mooie donkerrode kleur geeft. Dit maakt ook dat dit vlees een echt seizoensgebonden product is.

Stappen maar!

De weg van de boerderij tot de graasplek in het Verdronken Land, leggen de dieren te voet af. Een tocht van 8 km.

Ik ging zelf drie jaar geleden al eens mee om dit unieke moment van dichtbij te beleven. Echt een ervaring om nooit meer te vergeten! Dit jaar had ik de eer om de tocht die de runderen afleggen, vast te leggen op camera.

Een hele onderneming, want die beesten gaan er flink vandoor!

Eerste fase is de runderen de wei afdrijven.

Wanneer dat gebeurd is, rept een groepje vrijwilligers zich, al hobbelend op de bezemwagen, naar het volgende cruciale punt. De dieren lopen op het pad langs een indrukwekkende bomenrij, maar moeten daarna een stukje straat over. Daarbij mogen ze de bermen niet op- of aflopen. Die worden met verenigde mankracht dan ook afgezet. Net op tijd. De kudde komt al aan, voortgedreven door een ander groepje vrijwilligers.

Volgende tussenpunt is de toegangspoort van het Verdronken Land. Eens hierdoor, kunnen de koeien zelf alvast een eind voort. Ze kennen duidelijk de weg. Tijd voor een koffiekoek voor alle helpende handen!

Voordat de kudde hun graasplek bereikt, moeten ze nog een 6 km lang pad af. Bij verschillende dieren sluipt ondertussen de vermoeidheid er wat in. Ze hebben dan ook een half jaar op stal gestaan. Dit is een hele inspanning!

Enkele achterblijvertjes moeten wat geholpen worden met de laatste loodjes, maar uiteindelijk bereiken alle dames hun eindbestemming. Even gaan drinken is het eerste wat ze doen. Dat doen ze aan hun drinkbak, want van het zilte water in het gebied kunnen ze niet drinken; dit is te zout.

Ecologische aanpak

Momenteel blijven de runderen nog tot 1 november in het Verdronken Land. Dan halen Geert en Kris ze opnieuw te voet naar huis. Dit kadert volledig binnen hun compleet ecologische aanpak.

Wil je meer weten over de keuzes die Kris en Geert maken? Lees dan ook even dit artikel dat ik eerder schreef.

Meer weten? Bekijk www.saeftingher.com dan eens.

Of kom eens langs op de Buurderij en stel je vragen aan Kris zelf!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *