FAIR FOOD AFFAIR

Uncategorized

Eerlijk vlees van het Saeftingherhof

Bij het Saeftingherhof van Kris en Geert uit de prosperpolder in Kieldrecht kan je terecht voor een eerlijk stukje pré-salé natuurvlees.

Het begon ooit met een kalf in de koffer!

“We komen allebei uit landbouwfamilies, maar in eerste instantie waren we niet van plan om dezelfde weg uit te gaan. Geert werkte voor een veevoedersbedrijf en kwam zo wel dagelijk in contact met veeproducenten. Toevallig was de koe van één van die producenten bevallen, en plots kwam Geert naar huis met een kalf in de koffer,” lacht Kris. “Het dier kon terecht in de stal van een familielid, waar Geert het verder verzorgde. Na een jaar waren de stallen van onze beide ouders en mijn nonkel volzet. De passie was geboren.”

Seizoensgebonden product

Het Saeftingherhof heeft 275 runderen, waarvan een 90-tal speciaal geselecteerde vrouwelijke dieren, allen tussen de 4 en 7 jaar oud, elke zomer grazen in het Verdronken Land van Saeftinghe. Ze lopen daar op een oppervlakte van 230 hectare dat tweemaal per dag onderstroomt met het zilte water van de Schelde. Door het eten van de zilte begroeiing die typisch is voor dit natuurgebied, bekomen de dieren hun unieke pré-salé (lichtgezouten) smaak die tijdelijk waarneembaar blijft, en heeft het vlees een mooie donkerrode kleur. Dit maakt ook dat dit vlees een echt seizoensgebonden product is. 

Passie voor koe en planeet

Momenteel blijven de runderen nog tot 1 november in het Verdronken Land. Dan halen Geert en Kris ze te voet naar huis. Een tocht van 8 km. Dit kadert volledig binnen hun compleet ecologische aanpak.

Deze begint al bij de keuze van het ras. Belgische wit-blauw runderen hebben de kleinste ecologische voetafdruk. Dit wil zeggen dat ze de kleinste voederopname hebben voor de grootste vleesaanzet.

De term feed food of diervoeding betekent dat de koeien geen voedsel krijgen dat ook voor menselijke consumptie geschikt is. “Alles komt van eigen kweek. Geen overzeese soja dus, en geen verspilling van voedselresten. Door zelf maïs te kweken op eigen land houden we de CO²-uitstoot dus zo laag mogelijk.”

Een koe wordt ook maar pas geslacht wanneer ze volledig verkocht is. “Via Boeren en Buren bijvoorbeeld, kunnen klanten op voorhand een bestelling doen. Pas als de hele koe verkocht is, zetten we de volgende stap. We doen beroep op een particulier ambachtelijk slachthuis in Nederland, waar de koe daags op voorhand aankomt. Zo kan ze ’s nachts rustig bekomen van de reis en kan eventuele vervoerstress wegebben.” Na enkele dagen in de koeling, versnijdt de slachter op vrijdag het vlees en verpakken en vacumeren Kris en Geert alles zelf.

Meer weten? Kom eens langs op de Buurderij en stel je vragen aan Kris zelf!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *