FAIR FOOD AFFAIR

Uncategorized

Brouwen met verse hop uit eigen tuin: Brouwerij Brixius

Elk jaar ergens halverwege september is het feest ten huize Brixius, want dan oogsten ze hier hun zelf geteelde hop uit eigen tuin. Een drukke dag, want de verse hop wordt dan meteen verwerkt in een nieuw brouwsel Green Hop. Daar wilde ik wel eens bij zijn!

“Dit jaar was het heel spannend” vertelt Daniël. “Tot een maand terug hingen er nauwelijks hopbellen aan de planten, maar een drietal weken geleden is alles volop beginnen groeien. Dat heeft te maken met de warme en droge zomer gevolgd door dan uiteindelijk toch nog wat regen. Toen is het in gang geschoten…”

Dit jaar haalt Daniël zelfs de grootste oogst binnen sinds ze hiermee begonnen zijn. Het is nu het vierde jaar dat er bier gebrouwen wordt van eigen hop. Hoewel ze hop hebben voor meer, brouwen Daniël en Jorg 250 liter gloednieuwe Green Hop van 5 kg verse hop. Capaciteit voor meer is er niet.

“We oogsten bijna dubbel zoveel als vorig jaar, maar doordat de groei zo laat op gang is gekomen, zit er dit jaar nog veel vocht in de bellen” legt Daniël uit. “Normaal vervliegt dat door de warmte nog wat, maar daarvoor hebben ze nu niet lang genoeg aan de plant gehangen.” Het feit dat de hopbellen nog zo jong zijn, maakt ook een verschil bij het brouwen. “We moeten veel meer hop toevoegen nu om tot hetzelfde resultaat te komen, want het vocht uit de bellen vervliegt nog tijdens het proces.”

Of het bier daardoor ook opvallend anders zal smaken verwachten ze bij Brixius niet. Mede-brouwer Jorg, Brixius-compaan van het eerste uur, legt uit: “Het is de lupine van de hopbellen die voor bitterheid zorgt. Dit gele poeder zit binnenin de bel en meestal staan de bellen al goed open wanneer we oogsten. Dit jaar zijn ze nog vrij gesloten, waardoor de lupine ook moeilijker zal vrijkomen bij het brouwen. Ik verwacht dus niet dat de Green Hop van dit jaar veel bitterder zal smaken.” Over het algemeen kenmerkt de Green Hop zich ook niet als een bitter bier, maar eerder als een bier waarin je de smaak van de hopbel doorproeft met een aangenaam zachte en frisse toets. Om zelf te proeven, is het wachten tot november, want dan is het bier helemaal klaar.

De Green-hop was in 2018 het allereerste officiële Brixius-bier, waarna er nog 6 anderen volgden. Voorlopig althans, want Daniël broedt op een nieuw biertje. “Ik kan er nog niet te veel over vertellen, maar een naam heb ik wel al. Ik ga het opnieuw naar iemand vernoemen.” lacht hij. “Het zal iets voor deze winter zijn.”

In alle Brixius-bieren wordt overigens uitsluitend Belgische hop gebruikt. Daniël haalt die bij Joris Cambie in Poperinge, een autoriteit in de Belgische hop-teelt. Hoewel verschillende regio’s in ons land, waaronder Poperinge, lang bekend hebben gestaan om hun hop-teelt, kreeg de sector het sinds de jaren zeventig moeilijker. Er ontstond een wereldmarkt en daardoor erg veel prijsdruk, waardoor de Belgische boeren hun product nog moeilijk gerendabiliseerd kregen. In de regio Aalst-Asse-Affligem en Poperinge gooiden toen veel hopboeren de handdoek in de ring. Maar Daniël is optimistisch. “Er is sinds het jaar 2000 echt een revival van kleine brouwerijen in ons land, die ook meer en meer teruggrijpen naar lokale hop. Ik ben er bijna zeker van dat de hop-sector in ons land er ook weer door zal gaan groeien” luidt het.

Benieuwd geworden? Of dorst gekregen na het lezen van dit artikel? Op brouwerijbrixius.be vind je alle verkooppunten. Ook in de brouwerij zelf, in de Langestraat te Kruibeke, kan je terecht na afspraak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *